VÅR 2022

Program

Klikk på hver sesjon for mer informasjon

21. april

Dag 1

Snur EKOM-loven opp ned på Telemarkedet?
Sesjonsleder: Torgeir Waterhouse

08.30 - 09.00

Kaffe og registrering

09.00 - 09.20

Kommunal- og distriktsdepartementet

Statssekretær Gunn Karin Gjul

Om foredragsholderen

Gunn Karin GjulGunn Karin Gjul er statssekretær med ansvar for digitalisering og elektronisk kommunikasjon i Kommunal- og distriktsdepartementet. Hun er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo. Gjul har tidligere sittet på Stortinget i 20 år og representert Arbeiderpartiet.

Siden 2014 har Gjul vært styremedlem i Riksrevisjonen. Før hun ble utnevnt til statssekretær hadde Gjul en ledende stilling i Fagforbundet.

09.20 - 09.35

Ekom som nasjonal infrastruktur før og etter 24. februar

Petter-Børre Furberg, Telenor

Om foredragsholderen

Petter-Børre FurbergPetter-Børre Furberg har lang erfaring fra flere av Telenors virksomheter og forretningsområder. Siden han begynte i selskapet i 1998, har han hatt en rekke ledende stillinger, inkludert EVP, Cluster Head for Emerging Asia og en del av Telenors konsernledelse, CEO i Myanmar og Bangladesh, CFO og CMO i dtac, Thailand og sjef for finansielle tjenester for Telenor Group, Fornebu. I dag er han administrerende direktør i Telenor Norge og medlem av konsernledelsen (GEM). Før han begynte i Telenor, hadde han ledende stillinger i Stortinget og Finansdepartementet.

09.35 - 09.50

Konkurransen om Nor5GE

Stein-Erik Vellan, Telia

Om foredragsholderen

Stein-Erik VellanStein-Erik Vellan er administrerende direktør for Telias norske virksomheter: Telia, Get, One Call, MyCall og Chess.

Vellan var fra tidligere administrerende direktør i Uninor, Indias åttende landsomfattende mobilselskap. Han kom da fra stillingen som administrerende direktør i Telenor Serbia. Vellan har tidligere hatt lederstillinger i Telenor Norge, blant annet som leder for bedriftsmarkedet og konserndirektør for privatmarkedet i Telenor Norge.

09.50 - 10.05

Hvordan sikre god konkurranse og tjenestetilbud i det norske bredbåndsmarkedet

Charlotta Rehman, GlobalConnect & Brynjar Andersen, HomeNet

Om foredragsholderen

Charlotta RehmanCharlotta Rehman er CEO i GlobalConnect. Rehman har over 20 års erfaring fra tech- og telecombransjen i Norden. Hun kommer fra en stilling som viseadministrerende direktør i Telia Sverige der hun også var leder for Telias svenske bedriftsvirksomhet. Før dette var hun konstituert administrerende direktør i TeliaSonera Norges mobildrift samt ansvarlig før oppkjøpet av Tele2 Norge.


Brynjar AndersenBrynjar Andersen er adm. direktør i HomeNet AS.

10.05 - 10.20

Derfor hopper vi inn i 5G

Toril Nag, Lyse / Altibox

Om foredragsholderen

Toril NagKonserndirektør Toril Nag er ansvarlig for forretningsområdet telekommunikasjon i Lyse-konsernet, herunder fiberinfrastruktur og digitale tjenester.

Forretningsområdet omfatter Lyses eierskap i en rekke fiberselskaper i Norge, og de heleide teleoperatørene Altibox as og Altibox Danmark som leverer høyhastighets internett og digitale underholdningstjenester til privat og bedriftsmarkedet i henholdsvis Norge og Danmark. Forretningsområdet omfatter også Altibox Fiber Assets, som eier Lyses eierandeler i hele og delvis eide sjøfiberkabelselskaper for fiber ut av Norge.

Toril har en master i Computer Science fra University of Strathclyde og har en tilleggsutdannelse i ledelse fra Handelshøyskolen BI og INSEAD.

Nag har ledererfaring fra store IT- og teleselskaper, bank og finans, og har bred styreerfaring.

10.20 - 10.35

Det tredje nettet

Eivind Helgaker, Ice

Om foredragsholderen

Eivind HelgakerEivind Helgaker har siden 2009 vært ansvarlig for Ice. Eivind har 7 års erfaring fra Tele2, blant annet som markedsdirektør, og senere Canal+ hvor han var daglig leder i flere år. Eivind har en Master of Science in Marketing – Sivilmarkedsføring fra Handelshøyskolen BI i Oslo.

10.35 - 10.50

Oppsummerende samtale og myndighetsperspektiver

Pål Wien Espen, Nkom

Om foredragsholderen

Pål Wien EspenPål Wien Espen er direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

10.50 – 11.00
Pause

11.00 - 11.15

Vi må tenke sikkerhet på nytt

Olav Lysne, SimulaMet

Olav Lysne vil i dette innlegget snakke om veien fra Lysne I-utvalget og frem til det vi så langt vet om bruken av cybervåpen i krigen i Ukraina. Med dette som utgangspunkt vil han dele noen tanker om veien videre i arbeidet med digital sårbarhet i Norge.


Om foredragsholderen

Olav LysneOlav Lysne er direktør for Simula Metropolitan og professor ved OsloMet. Han har lang og bred erfaring som forsker i informatikk, men her hjemme er han best kjent for sine arbeider om robusthet i digitale infrastrukturer. Han var leder for Lysne I-utvalget som utredet landets digitale sårbarhet, og for Lysne II-utvalget som vurderte hvorvidt Norge bør gi Etterretningstjenesten mulighet til å hente informasjon ut av de datakablene som krysser riksgrensen. Han er også forfatter av boken «The Huawei and Snowden Questions» som tar for seg det teknologiske grunnlaget for diskusjonen om hvorvidt man bør frykte kinesiske leverandører til kritisk elektronisk infrastruktur. Han sitter nå i EOS-utvalget som er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene.

11.15 - 11.30

Mobilnett i en krisesituasjon / Sikkerhet i private nomadiske 5G-nett

Kennet Nomeland, Forsvarsmateriell

Gjennom piloten FUDGE 5G har Forsvarsmateriell, FFI og Hærens Combat Lab det siste året testet ut bruk av private 5G nett ute i felt i tett samarbeid med Telenor Research. Piloten har så langt gitt forsvarssektoren nyttig læring på hvordan arkitekturen skal se ut og i hvilke scenarier private 5G nett er nyttige og hvilke utfordringer som fortsatt må løses. I 2022 startes ytterligere 3 piloter med bruk av private 5G nett der vi på sikt blant annet skal se på sammenhengen mellom private 5G nett og en nettverkskive (Network Slice) i ett landsdekkende nett (PNI-NPN).


Om foredragsholderen

Kennet NomelandKennet Nomeland jobber til daglig i Forsvarsmateriell IKT-Kapasiteter. Avdelingen han jobber i har blant annet ansvaret for forvaltning og videreutvikling av taktiske og strategiske radiosystemer, satellittkommunikasjon, fiber og nettverk i Forsvaret.

Kennet har lang erfaring i telekombransjen og har blant annet jobbet 18 år i NetCom og TeliaSonera.

11.30 - 11.45

Private 5G-nett, Lyses kjøp av ICE og forvaltning etter 24. februar

John-Eivind Velure, Nkom

Om foredragsholderen

John-Eivind VelureJohn-Eivind Velure er avdelingsdirektør i Spektrumsavdelingen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Velure er sivilingeniør fra NTNU, og har jobbet i Nkom siden 2004.

11.45 – 13.00
Lunsj

Nettsky og privat 5G. Hvor går markedet?
Sesjonsleder: Per Øivind Skard

13.00 - 13.20

Hvorfor Norge er sent ute med 5G, og hvorfor det ikke gjør noe

Frank Maaø, DNB

Om foredragsholderen

Frank MaaøFrank Maaø er aksjeanalytiker i DNB Markets og fokuserer på nordiske teknologi- og telekomaksjer.

13.20 - 13.40

Fra mobiloperatør til digital aktør - teleoperatørenes fremtid i støpeskjeen

Michael Engstrøm, Microsoft

Michael EngstromMichael Engstrøm er Digital Advisor i Microsoft.

13.40 - 14.00

Nytt trusselbilde

Elisabeth Sørbøe Aarsæther, DSB

Om foredragsholderen

Elisabeth AarsætherElisabeth Sørbøe Aarsæther ble utnevnt som ny direktør for DSB av Regjeringen 31. januar 2020. Aarsæther ble i 2004 ansatt i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), daværende Post- og teletilsynet, som underdirektør, senere informasjonsdirektør og som assisterende direktør fra 2012. Siden 2017 har Aarsæther vært direktør i Nkom.

Hun har tidligere erfaring som lærer på mediestudiet på Høgskulen i Volda fra 1993 til 1995, som informasjonsansvarlig hos Sysselmannen på Svalbard fra 1995 til 1999 og som prosjektleder i Statens Vegvesen fra 2002 til 2004.

14.00 – 14.15
Pause

Å bygge fremtidens nett
Sesjonsleder: Håvard Fossen

14.15 - 14.30

Hvordan får vi til 5G innendørs?

Tommy S. Johansen, OneCo


Om foredragsholderen

Tommy S. JohansenTommy S. Johansen er daglig leder i OneCo Mobile og produktsjef for innendørsdekning i OneCo og har over 20 års erfaring fra drift, planlegging og utbygging av mobilnett i Norge.

Han har opprinnelig bakgrunn fra radioteknikk i Forsvaret og deretter 17 år i Telia der han blant annet frem til 2017 hadde stilling som Dekningssjef.

Utfordringene med tilfredsstillende mobildekning og da spesielt innendørs er et fagfelt han brenner for og har jobbet med i mange år.

14.30 - 14.45

Erfaringer med private mobile nett

Erik Hovstad, NetNordic

Det er nå ett år siden NetNordic og Nokia inngikk en rammeavtale med Equinor om levering av private mobile nett. Hva har skjedd dette året og hvilke erfaringer har vi gjort oss hos Equinor og andre kunder? Vi vil også beskrive hvordan vi ser at teknologien og markedet for private 5G nett utvikles framover. Stikkord her er private versus offentlige nett, arkitektur, spektrum, 3GPP releaser, funksjonalitet, bruksområder, slicing, eSIM/iSIM, sikkerhet og 5G versus WiFi 6.


Om foredragsholderen

Erik HovstadErik Hovstad er Head of Product & Architecture, Networking i NetNordic Norge.

14.45 - 15.00

Hvordan Telia gønner på med Enterprise Mobile Network

Hemdan Bezabih & Henning Huuse, Telia

Om foredragsholderne

Hemdan BezabihHemdan Bezabih er Business Developer – Radio Specialist i Telia Norge.


Henning HuuseHenning Huuse er Manager 5G Business Development i Telia.

15.00 – 15.15
Pause

Tele og strøm: Bestevenner eller i beste fall?
Sesjonsleder: Håvard Fossen

15.15 - 15.30

Vi kan ikke slippe målet om 100% av syne

Ola Børke, Eidsiva Bredbånd

Om foredragsholderen

Ola BørkeOla Børke er CEO i Eidsiva Bredbånd AS.

15.30 - 15.45

Noen må også tråkke de store på tærne

Christian Pritchard, Nortel

Nortel er et børsnotert ledende utfordrer-selskap til duopolet i det norske telemarkedet. Nortel ble etablert av Telecom-grunder Christian Pritchard, styreleder er tele-nestor Arild Hustad. Sammen med et erfarent team har Nortel vist at de er Norges raskest voksende utfordrer. Nortels teknologiske plattform er fleksibel og med en forretningsmodell som lett kan skaleres. Det har gjort selskapet i stand til å drive innovasjon samtidig være en knallhard konkurrent på pris. Begge deler kommer kundene til gode. Blant annet var Nortel første mobilselskap som tilbød kundene fri databruk til en lav, fast månedlig pris med abonnementet grenseløs. Hør Christian Pritchard fortelle om sin ambisiøse vekstreise på vårens InsideTelecom-konferanse.


Om foredragsholderen

Christian PritchardChristian Pritchard er telecomgründer og daglig leder i Nortel.

15.45 - 16.00

Læringspunkter mellom tele og strøm

Trond Skjellerud, Elvia

Om foredragsholderen

Trond SkjellerudTrond Skjellerud er direktør i Elvia AS.

17.00
Aperitiff

18.00
Middag

22. april

Dag 2

TV-rettigheter og distribusjon
Sesjonsledere: Ida Oftebro & Jan M. Moberg

09.30 - 09.45

Innholdsrettigheter og kundeperspektiv

Tor-Morten Osmundsen, Altibox

Om foredragsholderen

Tor-Morten OsmundsenTor-Morten Osmundsen er administrerende direktør i Altibox. Han har 40 års erfaring fra ledende stillinger i internasjonale selskaper i flere konkurranseutsatte bransjer: Equinor, ABB Robotics, Laerdal Medical og Skangas. Startet opp i Lyse i 2018 som adm Dir i Lyse Fiber og i Altibox fra februar 2020.

09.45 - 10.00

Hva velger fiberkundene når de får velge?

Jérôme Franck-Sætervoll, RiksTV

Om foredragsholderen

Jérôme Franck-SætervollJérôme Franck-Sætervoll er CEO i RiksTV.

10.00 - 10.20

Samtale

Øystein Eriksen Søreide, Abelia & Øyvind Husby, IKT-Norge

Om panelet

Øystein Eriksen SøreideØystein Eriksen Søreide er næringslivsleder og tidligere politiker (H). Fra 1. oktober 2019 er han administrerende direktør i Abelia.

Han er utdannet sivilmarkedsfører fra Norges Markedshøyskole og BI fra 1993. Søreide var markedssjef i CARE Norge fra 1994 til 1996, markedssjef i SOS-barnebyer fra 1996 til 1998, markedssjef og salgssjef for Europa, Afrika og Midtøsten i O. Mustad & Søn fra 1998 til 2002, sjefsekretær i Oslo Høyre fra 2002 til 2008, daglig leder for Høyres valgfond fra 2008 til 2009 og markedsdirektør i UNICEF Norge fra 2009 til 2013. Han var byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo kommune fra oktober 2013 til oktober 2015. Fra 2016 til 2019 var han bydelsdirektør i Bydel Grorud i Oslo kommune.

Øyvind HusbyØyvind Husby er utdannet siviløkonom og har jobbet i telekombransjen i over 20 år.

Han har erfaring fra både internasjonale konsern, mellomstore bedrifter og start-ups med både finansielle og industrielle eiere.

Husby har hatt en rekke styreverv, blant disse er styreleder i Kabel Norge, styreleder i Virke IKT og styremedlem i Virke Kunnskap og Teknologi.

10.20 – 10.40
Pause

Dagens trusselbilde
Sesjonsleder: Cathrine Vånge Singstad

10.40 - 11.00

Dagens trusselbilde og hva det betyr for EKOM

Lene Bogen Kaland, NCSC

Om foredragsholderen

Lene Bogen KalandLene Bogen Kaland er fungerende direktør i NCSC.

11.00 - 11.20

Hvordan sikre samhandling når trærne flyr vannrett og jordskred feier med seg veier og fiberkabler?

Sigurd Heier, Nødnett/DSB

Om foredragsholderen

Sigurd HeierSigurd Heier er avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

11.20 - 11.40

Pålitelighet og sikkerhet i fremtidens mobilnett

Haakon Bryhni, Simulamet

Vi gjør oss stadig mer avhengige av digitale infrastrukturer, og mobilnett står i en særstilling fordi det de fleste terminaler er nå mobile og antall enheter i nettet øker voldsomt når små og store datamaskiner også kommuniserer trådløst for å realisere nye tjenester (IoT). Mobilnettet får også nye funksjoner som bærer av nødnett-kommunikasjon, signalering for tog og for kommunikasjon i kraftnettet. Selv forsvaret ønsker å dra nytte av sivil mobildekning og kan etablere egne mobilnett for å komplementere militære nett. Pålitelighet og sikkerhet i fremtidens mobilnett er derfor av stor betydning, spesielt med et økende trusselbilde. Foredraget vil bruke praktiske eksempler fra eksperimentelt 5G-nettverk og erfaringer fra Gaia-prosjektet ved SimulaMet, samt målinger fra den nasjonale infrastrukturen for mobilnett som drives av Simula.


Om foredragsholderen

Haakon BryhniHaakon Bryhni er Research Professor ved Center for Resilient Networks and Applications ved SimulaMet og er spesielt interessert i 5G, edge computing og sanntids kommunikasjon med fokus på pålitelighet og sikkerhet. Bryhni har bakgrunn fra NTNU, UiO, FFI, Sintef og Regnesentralen, Apple research og Simula, og har erfaring med teknologiutvikling gjennom etablering av over 20 IKT-bedrifter som har satset internasjonalt, med spesiell fokus på sensorteknologier (f.eks. Elliptic Labs, Squarehead Technology, Kontur.tech, ODI, Frontsight, Aivero), videokonferanse-teknologi (mns.vc) og kommunikasjon og drift av store datasenter (TransPacket, Fabriscale, Troll Housing, Tydal DC).

11.40 - 12.00

Samtale om sikkerhet

Med forbehold om endringer i programmet